Chipmachinefabrikant ASML zou best weleens een serieus bod kunnen gaan uitbrengen op de failliete branchegenoot Mapper Lithography uit Delft.

Curator Jan Joost Wittekamp heeft tegenover het Eindhovens Dagblad aangegeven dat er voor overname van Mapper meerdere kandidaten in zowel het binnenland als het buitenland zijn.

Topman Peter Wennink van ASML liet in een eerder stadium al weten geïnteresseerd te zijn in de branchegenoot, die hij overigens niet als concurrent beschouwt.

Wennink moet snel zijn. De curator wenst nog in januari de toekomst van Mapper duidelijk voor ogen hebben. Hij wil dat geïnteresseerden vóór maandag een bod uitbrengen op het chipmachinebedrijf, dat apparaten maakt die chippatronen aanbrengen met elektronenbundels in plaats van licht.

Een woordvoerder van ASML wil tegen het Eindhovens Dagblad niet zeggen of zijn bedrijf al contact heeft gehad met Mapper en of er inderdaad een bod op deze branchegenoot wordt overwogen. Ook Wittekamp hult zich op dit punt in zwijgen.

Chips ‘bakken’ met UV-licht

Mapper ontwikkelt, net als ASML, machines die computerchips maken. Maar in tegenstelling tot de beursgenoteerde marktleider uit Veldhoven, gebruikt Mapper daarvoor geen ultraviolet licht.

Het traditionele proces om chips te ‘bakken’, begint met een laser die een ronde schijf silicium belicht, de zogenoemde wafer. Op deze schijf is een laag aangebracht die reageert op licht. Door boven de wafer een ‘masker’ te plaatsen, valt het UV-licht alleen op de plaats waar dat moet. Zo ontstaat er een patroon van elektrische circuits op de siliciumschijf.

Mapper wil chips ‘tekenen’ zonder licht. De chipmachines van het Delftse bedrijf gebruiken elektronenbundels om de patronen te etsen in de wafers, de e-beamtechnologie. Door de kleinere golflengte kunnen de lijntjes dichter op elkaar worden geplaatst en zijn kleinere chips mogelijk.

Het ontwikkelen van de veelbelovende technologie gaat echter moeizaam en kost veel geld. Sinds 2000 heeft Mapper 170 miljoen euro aan financiering opgehaald, onder meer bij het Russische staatsbedrijf Rusnano, dat 20 procent van de aandelen bezit.

Faillissement voor Mapper

Analisten van Rabobank waren drie jaar geleden pessimistisch over Mapper: “Gezien de aanhoudende zaken rondom het verbeteren van de prestaties van de Mapper e-beam, zien we deze technologie nog steeds niet als een echte bedreiging voor ASML.”

Het Eindhovens Dagblad stelt dat de machines van Mapper goedkoper zijn dan die van ASML, maar veel minder snel werken. Volgens topman Wennink zouden ze daarom niet geschikt voor massaproductie. Dat is iets wat Mapper altijd heeft ontkent.

Mapper werd eind december failliet verklaard. Wennink gaf volgens NRC.nl toen aan in gesprek te willen met Mapper, dat in 2000 is ontstaan als spin-off van de TU Delft. Bij Mapper werken meer 240 mensen, die officieel ontslag zijn aangezegd, maar doorwerken om een overname van Mapper in goede banen te leiden.

Misschien vind je deze artikelen van finanzen.nl ook interessant: